Gyakori aikido kérdések:

 – Milyen életkortól ajánlottak az aikido edzések?
Mivel nincsenek versenyek, és az aikido lényege az alkalmazkodás nincs életkor határ. Budapesti, dojonkban 10 éves volt a legfiatalabb tagunk, 60 évesek a legrégebb óta fiatalok. A gyakorlók zöme huszonéves.

– Milyen fizikai, szellemi képességek kellenek az aikido gyakorlásához?
Fizikai: ha a bukfenc szerinted menni fog, és a szíved rendben van akkor nincs akadálya a gyakorlásnak.
Szellemi: követni kell az edzéstartó utasításait.

– Mikor van tagfelvétel?
Most! 🙂 Mindig, folyamatosan. A kezdők jól tudnak a haladóbakkal gyakorolni, hisz az aikido gyakorlás lényege a kölcsönös alkalmazkodás.

– Lányok is vannak az aikido edzéseken?
Igen! És őket különösen szívesen látjuk! 🙂

– Ki lehet ingyen próbálni, meg lehet tekinteni az aikido edzéseket?
Az első aikido edzés ingyenes. Aztán ha úgy döntesz, hogy csatlakozol a klubhoz akkor havi vagy napidíjat kell fizetni. (lásd még Edzés menüpont )

– Milyen ruhát viseltek aikido edzéseken?
Karate vagy judo gi-t. (Lehet venni aikido gi-t is, de azok általában Judo ruhák) Ha nincs az első hónapokban jó a sima hosszú ujjú melegítő alsó-felső is. (ne legyen cipzáros *)

– Csak Budapesten vannak aikido edzések?
Nem dehogy, minden városban! Az aikido nagyon elterjedt. A mi szervezetünknek is vannak budapesti, tatai, oroszlányi, komlói, veszprémi klubjai. Sok más aikido szervezet is van.

– Melyik szervezethez tartozik az Áramlát Aikido dojo?
Aikido Alapítványhoz

– Mi a különbség a különböző aikido szervezetek között?
A tanítás módja, a tanítás során kialakított helyzetgyakorlatok összeállítása, értelmezése. Hosszú távon azonban minden út egy irányba vezet.

– Mi az aikido lényege?
Lásd az Aikidoról menüpontot… nem rövid kérdés

– Mi az aikido szó jelentése?
Nagyon nehéz lefordítani. Az “ai” szótag az egységet, harmóniát, szeretetet jelenti. „ki” az univerzális, mindent átható (élet) energia. „do” út, ösvény, filozófia értelembe véve. Mindezt összerakva: „harmonikus (belső)erő útja”vagy “Az Univerzum energiájával való egyesülés útja”.

– Miért nincs aikido verseny?
Az aikido szellemisége szigorúan tiltja a versenyeztetést. A célunk önmagunk fejlesztése, nem másokhoz viszonyított rangsor kialakítása. Mi az agresszió elkerülését célozzuk, versenyszellem pedig ezt erősíti.

– Azt hallottam, hogy az aikido koreografált, harci helyzetben alkalmazhatatlan. Igaz ez?
Az aikido alapítója, Morihei Ueshiba sensei kora egyik legnagyobb harcművésze volt. Rendszere, az aikido magas szinten űzve nagyon hatékony. Az más kérdés, hogy tanítani csak helyzetgyakorlatokon keresztül lehet, és nagyon sok év kell ahhoz hogy éles helyzetben is működjön.

– Na jó, de ha nem biztos, hogy sok évig gyakorlok akkor mi értelme van aikidozni?
Fejleszti a testet, lelket. Jó csapatban élvezetes az edzés. Úgy tanulsz önvédelmet, hogy közben nem vernek össze heti több alkalommal…